Interview met Bernie

In maart 2019 sluit Bernie zich aan bij de FYGI-familie. Met zijn liefde voor het bouwen van duurzame relaties, een HRM-opleiding en zijn militaire achtergrond verrijkt hij het netwerk door talent te spotten en te analyseren en deze vervolgens doeltreffend in te zetten. Heb je een recruitment business partner nodig die oog heeft voor het optimaliseren van wervingsstrategieën en recruitmentprocessen? Dan is Bernie je man!

Negen jaar lang ontwikkelt Bernie zich in rap tempo als beroepsmilitair van scheepskok tot (rescue) duiker. Vandaag de dag kan hij de vaardigheden die hij heeft verworven bij de Koninklijke Marine nog steeds inzetten, maar dan voor een ander doeleind: recruitment. “Mijn militaire achtergrond speelt nog steeds een rol in mijn manier van werken. Bijvoorbeeld bij het uitvinden hoe iemand zijn talenten het best kan benutten, het adviseren van organisaties en het samenstellen van slagvaardige teams. Als militair moet je planmatig en gedisciplineerd zijn, werk je in samenwerkingsverband en leer je gebruik te maken van ieders competenties. Het is belangrijk dat je elkaar goed kent en de manier waarop je ‘buddy’ of team reageert als het erop aankomt. Talent spotten, analyseren en deze effectief inzetten, zijn vaardigheden die ik nog steeds gebruik bij het selecteren van de juiste professionals. Zo weet ik zeker dat iemand volledig tot zijn recht komt in zijn opdracht of baan”, vertelt Bernie.

“Voor Trigion beveiliging heb ik mij ingezet voor het werven van complexbeveiligers voor de justitiële complexen in Nederland. Ik had een coördinerende en uitvoerende rol en was hiringmanager voor de landelijke aanname en procedure. Op korte termijn ging het om een wervingsbehoefte van 150 fte. Ik vond het geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan het opzetten en uitvoeren van een nieuw wervingsproject bij een grote organisatie zoals Trigion beveiliging. Ik heb het project vanaf het begin opgezet en operationeel gekregen met een recruiterteam en uiteindelijk in een korte periode 150 fte geworven, geselecteerd, opgeleid en gescreend. Dit is een project waar ik zeer tevreden op terugblik.”

“Met vallen en opstaan, speuren naar kansen en die omzetten in successen. De energie die dat oplevert, dat is mijn drive.”

Spetterende wervingscampagnes en mooie arbeidsmarktcommunicatie

“Tijdens mijn studie HRM merkte ik al snel dat mijn interesse uitging naar human talent development. Hoe trek je de juiste mensen aan voor je organisatie? En hoe begeleid je mensen naar hun beste baan?” Een rol als recruiter en recruitment adviseur was voor Bernie weggelegd. “Ik ben een tweede vestiging van een bestaand uitzendbureau in het onderwijs en het sociaal domein begonnen. Binnen vier jaar had ik een vestiging opgebouwd met zeven medewerkers en een gezonde omzet. Met vallen en opstaan, speuren naar kansen en die omzetten in successen. De energie die dat oplevert, dat is mijn drive.”

Bernie’s ambitie lag uiteindelijk niet in het aansturen van een uitzend- en detacheringbureau waar motivatie geput wordt uit het behalen van pittige targets, KPI’s en omzetdoelen. “Ik haal energie uit persoonlijk contact, het beste uit mensen kunnen halen door middel van motiverend begeleiden, coaching en training. In 2018 maakte ik de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Het liefst begeleid en richt ik het hele strategische wervingsproces in bij een groeiend, ambitieus midden- en kleinbedrijf. Waarbij ik meedenk over welke functies en mensen er nodig zijn om aan de groeiambities te beantwoorden. Waarbij ik een spetterende succesvolle wervingscampagne Talent Targeting mag inrichten. Mooie arbeidsmarktcommunicatie kan opzetten, inclusief toffe filmpjes en content.

Een van mijn opdrachtgevers was Warmteservice, een landelijk groeiend MKB met 65 vestigingen. Door groei van de vestigingen en de krappe arbeidsmarkt ontstond de wens om meer instroom te creëren op openstaande vacatures voor winkelmedewerkers. De doelgroep bestond uit startende medewerkers met verkoopachtergrond of een opleiding richting detailhandel. Met de inzet van een Talent Targeting campagne hebben we ontzettend veel online zichtbaarheid gecreëerd voor de employer branding en dat heeft dan ook meer dan 1300 reacties opgeleverd.”

Recruiter én loopbaanadviseur

Bernie’s werkwijze onderscheidt hem als recruiter. “Ik denk graag een aantal stappen vooruit en vind dat briefings 100% duidelijk moeten zijn voor beide partijen. Ik analyseer meerdere scenario’s en probeer mijn strategie daarop aan te passen. Ik denk dat ik sterk ben in het ontwikkelen van een succesvolle wervingsstrategie en het optimaliseren en innoveren van het wervingsproces. Ik richt mij in een organisatie op het snel binnenhalen van kwalitatief talent en adviseer en ondersteun bij het behouden en boeien van medewerkers.

De gesprektechnieken en assessments die een goede recruiter hanteert om een kandidaat en zijn vaardigheden te leren kennen, liggen heel dicht tegen de technieken van een loopbaanadviseur aan. Bij de ene opdracht ligt de nadruk meer op het werven en binden van het beste talent en bij een andere opdrachtgever ben ik meer bezig om het beste uit de bestaande medewerkers te halen. Ik geniet van de combinatie van werkzaamheden en de veelzijdigheid van mijn opdrachten en opdrachtgevers”, legt Bernie uit.

Verbonden in vrijheid

“Ik ben in maart 2019 aangesloten bij FYGI omdat ik behoefte had aan samenwerking en meer expertise in de recruitmentmarkt. Ik zag dat ik als eenpitter minder succesvol kon zijn in de markt. Ik was daarnaast geïnteresseerd in het ‘startupgevoel’ en het innovatieve karakter van een platform als FYGI in de recruitmentmarkt. Het meebouwen en opzetten van iets nieuws en daar een bijdrage aan leveren past heel goed bij mij. Daarnaast werk ik het beste als ik in vrijheid mijn ideeën kan uitwerken en uitvoeren. Dat kan bij FYGI! Samenwerken met mensen die andere talenten hebben, zodat we gezamenlijk iets moois kunnen maken. Dat vind ik geweldig. Ik geloof sterk in de kreet ‘verbonden in vrijheid’, uit het FYGI-manifest. Dat is voor mij de enige manier om met plezier mijn werk te kunnen doen.”

Over Bernie

  • 45 jaar oud, komt uit Almere
    • Houdt van de natuur en koken
    • Humor en gezelligheid met familie & vrienden
    • Duurzame relaties aangaan met mensen en van betekenis voor iemand kunnen zijn
    • Analytische blik & communicatief sterk en naar eigen zeggen een tikkeltje eigenzinnig
Scroll naar boven