Loopbaantrajecten leveren niets op. Sounds familiar?

Ben jij HR manager? Of stuur je een team aan? Of ben je werknemer in welke organisatie dan ook? Dan herken je dit vast: loopbaantrajecten leveren niets op. Wat de belofte ook is.

Stop! Dit is helaas een veel gemaakte denkfout Het levert zeker wel iets op, mits het op de juiste manier is ingestoken. Het doel van de medewerker staat altijd voorop. Vervolgens staat een consequente opvolging op de agenda. Als je dat voor elkaar hebt, levert een loopbaantraject wel degelijk iets op. Maar hoe werkt dat dan?

“Het is een ontdekkingstocht naar antwoorden op persoonlijke vragen”

Doel bepalen

Ik zei het al: het doel van de medewerker die het loopbaantraject gaat volgen staat voorop. Hij wil zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen of loopt al een periode met een ontevreden gevoel op de werkvloer maar kan de oorzaak niet duiden. In sommige gevallen is deze medewerker al vrijgesteld van werk of is de onrust zó aan de oppervlakte dat hij niet meer naar behoren functioneert.

Het loopbaanadviestraject gaat van start. Het wordt een ontdekkingstocht naar de antwoorden op persoonlijke vragen als:

  • Wie ben ik > Hoe reageer je op gebeurtenissen in je omgeving? Wat kost energie en wat levert juist energie op? Wat motiveert je intrinsiek?
  • Wat wil ik > Welke taken en werkzaamheden vind je leuk? Past het bij je? Waar ligt je interesse? Een stap dieper: wat betekent je werk voor jou?
  • Wat kan ik > Wat zijn jouw competenties en vaardigheden? Wat zijn je soft skills? Wat zijn de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen of een opleiding te volgen?

Het beantwoorden van bovenstaande vragen geeft inzicht. Inzicht in wie iemand is én wat hij wil in zijn loopbaan. En vanuit het inzicht komt een loopbaanadvies over het zetten van de volgende stap: het doel in de praktijk brengen.

Doel voor ogen

In veel bedrijven eindigt het loopbaantraject hier. De medewerker heeft zijn koers bepaald, en nu dan? Tijd voor de volgende stap, maar dat blijkt in de praktijk de grootste uitdaging te zijn. De ‘stip op de horizon’ is vaak een droomscenario. En dat lijkt moeilijk te realiseren of zonder hulp te bereiken. Een kwestie waar veel werkgevers tegenaan lopen.

Een droom scenario geeft namelijk niet aan wat een concrete next step is. Ik zie vaak dat werkgevers en dus hun werknemers op dezelfde voet doorgaan. Zonde van de investering, want als werkgever hoop je toch dat de werknemer na een kostbaar loopbaanadviestraject naar een bepaald voorkeursscenario beweegt. Toch houdt in de praktijk het werk van een loopbaanadviseur hier meestal op. Omdat deze onvoldoende zicht heeft op de actuele arbeidsmarkt of onvoldoende vaardigheden en kennis bezit om de werknemer te begeleiden in de volgende stap. Maar zonder concrete volgende stap heeft een loopbaantraject geen zin.

“Zonder concrete volgende stap heeft een loopbaantraject geen zin”

De volgende stap

Met SeeLevel loopbaanadvies & recruitment zet je wél de volgende stap. Vanuit het droomscenario komt een voorkeursscenario. Vooraf bespreken we samen de stappen die gezet moeten worden om het doel te bereiken. Vervolgens krijgt de werknemer stap-voor-stap begeleiding bij het bereiken van dit doel. Aan de hand van actuele arbeidsmarktrapportages kunnen we op ieder gewenst moment in he traject inzichten toetsen en krijgen we inzicht over wat het betekent voor iemand zijn kansen op de arbeidsmarkt. Zo bouwen we samen aan een realistisch en concreet voorkeurscenario.

“ Investeer als werkgever in een activerend loopbaantraject voor je werknemer”

Loopbaantrajecten kunnen wél succesvol zijn. Met de juiste methode en aanpak werkt het echt. Zo doet SeeLevel het:

  • Persoonlijke aanpak en begeleiding op maat
  • Inzet van ervaring in arbeidsmarktbemiddeling
  • Werken vanuit een realistisch en actueel arbeidsmarktrapport met kansen en mogelijkheden
  • Concrete begeleiding richting werk (zoals doorstroom, uitstroom, begeleiding VSO of outplacement)
  • Ondersteuning en training bij solliciteren en vergroten online zichtbaarheid werknemer
  • Eventueel ondersteuning bij de onderhandeling over (nieuwe) arbeidsvoorwaarden

Investeer als werkgever in een activerend loopbaantraject voor je werknemer. Als casemanager blijf je natuurlijk op de hoogte. Je ontvangt voortgangsrapporten, actuele arbeidsmarktrapportage en realistische arbeidskansen.

Benieuwd?  Ik graag met je in gesprek!

Bernie Klunder
SeeLevel loopbaanadvies & recruitment
06 22473264| bernie@seelevelrecruitment.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share